Nu släpps Kulturimperiets texter i inläst form för fri lyssning via Internet. På detta sätt ökar vi både tillgängligheten och lyssnarens frihet, och särskilt i dessa tider med pandemirestriktioner och distansering känns detta extra angeläget. Lyssna på Kulturimperiet i bilen, i sommarstugan, på promenaden eller när du diskar! Först ut som inläsare är Pelle Hörmander, legendarisk röst i Sveriges Radio P4 Halland.

Pelle Hörmander har tagit plats framför mikrofonen i Playground Studio i Halmstad för att spela in och han får några snabba frågor innan det är dags att låta texterna få ljudande form.

Hur är det att låna din röst till Kulturimperiets inlästa texter?
– Smickrande. Jag är stolt över att bli tillfrågad. Jag hoppas att det finns lite bevarat av den gamla förmågan att framställa ett skrivet material, så jag ska göra så gott jag kan. Det känns hedrande, helt enkelt.

Varför är det viktigt att tankar kring lokal och regional kultur belyses och sprids?
– Kultur är ju essensen på något sätt i att vi kommer framåt, att vi utvecklas och att vi gör framsteg. Som jag ser det skulle en värld och tillvaro utan kultur vara väldigt fattig med bara materialism. Därför är det viktigt att belysa människors arbeten för att inspirera andra att också göra saker så de inte bara sitter passiva hemma, utan verkligen också kommer loss. Det tycker jag är en viktig uppgift inom kulturen.

Hur ser din egen kulturgärning ut och vilka är dina intressen och inriktningar i dagsläget?
– Just nu är det väldigt vagt, allting ställs ju in hela tiden. Jag har ju en liten poetisk ådra som har blommat upp efter mitt arbetsliv som journalist. Under tiden som nyhetsjournalist blev det inte mycket poesi skriven. Jag tog upp den där ådran och fick faktiskt ur mig en diktsamling förra hösten, och fortsätter att skriva enstaka dikter då och då. Sedan har jag ett stort intresse för amatörteater med en del projekt som jag vill sjösätta och delta i. Det har ju lagts på is just nu, men jag hoppas att det kommer i gång igen, snart.

Vilken är den viktigaste kulturfrågan just nu, som du ser det?
– Att komma tillbaka. Att det här eländet upphör. Att vi får träffas igen och att vi får bjuda publiken på det vi har att erbjuda. Att pandemin tar slut och att vi kan börja arbeta igen, det är det viktigaste. Att vi hjälps åt med det, och att de som behöver stöttning ekonomiskt också får den hjälp de behöver så att de inte går under. Det är viktigt. När det väl kommer igång igen är det kanske inte något självspelande piano, men dock är det ganska så lätt att få jobb och komma igång igen. Självklart är det nödvändigt för publiken att hitta tillbaka igen, för det gäller att överleva.

Kulturimperiets inlästa texter hittar du i varje artikel, samt samlade på sidan Lyssna på Kulturimperiet.

Text och foto: Maths Jalhed

Artikeln är publicerad i Kulturimperiet nr 1 2020.