Är vi vad vi läser? I artikelserien ”Min bokhylla” tittar Kulturimperiet på bokhyllor hos olika kulturarbetare.

På andra sidan Galgberget i Halmstad, sett från friluftsmuseet Hallandsgården, bor Ann-Louise Liljedahl, välkänd musiker, ljudkonstnär med mera. Mitt i den branta backen på Norra utmarken ligger hennes hus och alldeles bredvid, i egen byggnad, hittar man den privata musikstudion som hon skapade tillsammans med sin livskamrat, musikern Leif Isebring, som tyvärr tragiskt gick bort på grund av sjukdom 2012. Vi är många som minns honom med stor saknad i det halländska kulturlivet. Sedan dess har Ann-Louise fortsatt de musikaliska kulturgärningarna och experimenten i många blandade sammanhang. Den gula lilla husvagnen som står parkerad mitt mellan byggnaderna utgör i sig ett igenkänningsmärke för hennes kulturnärvaro på olika plan och riktningar för såväl barn och vuxna, som alla andra slags existensiella väsen.

STÄMNINGSSKAPANDE MUSIK VID LÄSNING AV DENNA TEXT:

Kulturimperiet knackar på för en pratstund om hårda villkor och mjuka lösningar inom kulturvärlden och om tillvaron som helhet. Ann-Louise, som dukat fram kaffe och hemlagad krusbärspaj i köket har lämnat dörren till sitt arbetsrum och bibliotek på glänt. Jag kikar in mot de välfyllda bokhyllorna och skrivbordet framför fönstret. 
– Vi kanske ska sitta därinne istället för i köket, föreslår Ann-Louise. Och så får det bli.

Omslutna av mängder av böcker och volymer av olika slag kommer vi spontant in på litteratur och läsvanor och Ann-Louise börjar att berätta om sitt stora läsintresse. 
– Jag själv tycker det är inspirerande att få inblick i vad andra läser och inriktar sig på, man kan få många tips från olika håll. Senast snappade jag till exempel upp ett intressant lästips via Facebook, och det skulle vara trevligt att själv kunna bidra till att några tar chansen att fördjupa sig i några av ”mina” böcker. 

Böcker i synnerhet kan ju representera till exempel mjuka filosofiska tankar likväl som hårda fakta och beskrivningar av en krass och utlämnande verklighet och tid. Jag ber henne plocka fram några olika volymer som ligger henne varmt om hjärtat. Skrivbordsytan fylls snart bit för bit av böcker som intresserat Ann-Louise på senare tid och kanske även lite extra genom årens lopp.

Vad läser du just nu?

Några böcker som Ann-Louise nyligen har fjärrlånat, är skrivna av Marianne Williamson, en person som ju även inriktar sig på att bli en av dem som får möjlighet att bli en av demokraternas alternativa  presidentkandidater inför valet 2020 i USA.
– Kan en sådan ytterlighet som Trump komma till makten hade det varit intressant att se en motpol och annan ytterlighet som Marianne Williamson i samma position. Hon fördömer honom inte eftersom det inte ingår i hennes plan, och det skulle verkligen vara intressant att få höra en diskussion mellan dessa två. Det är ju lite spännande eftersom Williamson framstår som Trumps absoluta motsats. Jag kan tänka att en sådan person som Williamson lever lite farligt. Tankar som värnar om människan, naturen, kärlek, godhet och osjälviskhet, allt det som skulle göra att vi kan må bättre, går inte hand i hand med de ekonomiska krafterna som styr, och då kan nog Marianne Williamson uppfattas som hotfull på sitt sätt i en del sammanhang. Hon har skrivit en hel del böcker och är en författare som i och för sig kan vara lätt att sortera in i ett fack, men hon skriver en många intressanta saker och har arbetat mycket med sig själv. De här böckerna ligger i min säng just nu för vidare läsning, fortsätter hon. Och innan dessa läste jag den här som var väldigt spännande, nämligen Sömngåtan av hjärnforskaren och sömnexperten Matthew Walker. Han var med i Skavlan hos SVT och då blev jag lite nyfiken. Den handlar om hur viktig sömnen är, och boken kanske inte är att rekommendera för dem som har verkliga sömnbesvär, för då blir man nog rätt stressad, funderar Ann-Louise. 

Köper du mycket böcker och vad inhandlade du senast?

– Jag både köper i bokhandel och är ofta inne på Bokbörsen på nätet. Den senaste jag köpte är egentligen Sömngåtan som vi pratade om tidigare. 

Finns det någon bok som du ännu inte har köpt eller lånat som du väntar på att läsa i framtiden?

– Dels är det Sara Stridsbergs Drömfakulteten. Jag har redan avverkat hennes helt otroliga Kärlekens Antarktis som jag faktiskt valde att lyssna på, och det fungerade eftersom den hade en bra uppläsare. En annan författare som jag vill läsa mer av är Patti Smith. Jag har ju lyssnat på hennes musik som tonåring, men aldrig läst något av henne förrän förra sommaren. Jag fick hennes böcker av två olika personer. Det är dels den här, M Train, och den som jag också ser fram emot att läsa är Just Kids. Jag älskar hennes sätt att skriva, det stillsamma betraktandet, inblicken man får i vardagslunk och stilla rutiner som återkommer dagligen oavsett var hon befinner sig, samtidigt som man är väl medveten om att hon återkommande reser mycket runt om i hela världen. 

Vilka är de bästa böcker du någonsin läst? 

– En bok som jag verkligen vill passa på att rekommendera är min absoluta favorit, Ray Bradburys Blommande vin. Den är otroligt bra. Jag har läst den tre gånger och jag kommer att läsa den igen. Det är nästan som att ha en bibel eller uppslagsbok. Så snart jag hittar den på något antikvariat så köper jag den för att ge den till någon i min omgivning. Jag fick den av Leif, och sedan köpte jag ett exemplar och gav tillbaka till honom, och även en till till min son Jonathan. Handlingen utspelar sig på tjugotalet på landet i Illinois. Man får följa en pojke i tonåren under hans sommarlov. Bradbury skriver fantastiskt, och har ju annars skrivit en del science fiction, som till exempel Fahrenheit 451, även den en favorit, som också är applicerbar på nuet fast det är beskrivet på fyrtio- och femtiotalet. Han beskriver det stora livet i små enkla vardagssituationer på ett otroligt poetiskt och humoristiskt sätt. Jag kan inte förklara det helt, det måste helt enkelt läsas! Titeln Blommande vin syftar på att man varje sommar plockar maskrosor och gör maskrosvin för att kunna ta fram den här solgula drycken när det är vinter för att minnas sommarens smaker. Det finns mycket poetiskt i denna bok, säger Ann-Louise. 

– Jag är också väldigt fascinerad av sagor och sagans uppgift, fortsätter hon inspirerat. Den arketypiska sagan är intressant eftersom eftersom den har ett språk som kan inrymmas i en kollektiv medvetenhet, om vi nu har någon sådan, förtydligar hon. Sagan kan peka ut en riktning där du själv får sätta orden på dina känslor utan att den skriver dig på näsan. Kvinnor som slår följe med vargarna är en samling med sagor från olika håll i världen som presenteras och analyseras av Clarissa Pinkola Estés. Jag mådde väldigt dåligt en period och genom den här boken fick jag hjälp att komma vidare. Den blev en dörröppnare för mig – att läsa innebär utveckling. Jag får heller inte glömma att nämna författaren Inger Edelfeldt, som jag dessutom är väldigt god vän med, och som jag har arbetat tillsammans med i en del sammanhang. Jag gillar verkligen alla hennes böcker. Hon skriver verkligen väldigt fängslande. Sedan uppskattar jag även konstböcker. Här har jag till exempel Hilma af Klint som är en av mina absoluta favoriter. Hon utställdes på Louisiana häromåret när jag samtidigt hade varit ute och rest. Därför orkade jag inte ta mig dit, vilket jag ångrar så här i efterhand. Jag är väldigt förtjust i hennes uttryckssätt och hittade den boken hos Moderna museet. Jo, här har jag ju förresten också denna!

Ann-Louise letar fram Tyra Kleen bland sina framplockade favoriter. Den handlar en jättespännande person som lever mellan 1874 och 1951. En kvinna som inte vill nöja sig med det förutsägbara livet, utan längtar ut i världen, och även tar sig ut, berättar Ann-Louise. 

I dagens läge finns ju också en hel mängd påkostade teveserier som bygger på olika fantastiska böcker och skildringar, fortsätter Ann-Louise av bara farten. Den just nu aktuella teveserien Babylon Berlin, som bygger på Volker Kutschers roman, är ju till exempel en fantastisk skildring av livet i Berlin under Weimarrepublikens sista tid. Och det finns många andra bra exempel.

Har du något favoritcitat ur böcker som du läst?

– Det blir spontant Roald Dahls ”Den som inte tror att det finns trolldom, hittar den aldrig.” Jag menar: Den som inte tror att det finns godhet, kan inte hitta den. Den som inte tror på mirakel kan heller inte se dem även om det finns saker runt omkring oss hela tiden.

Har du några ”guilty pleasure”-böcker, litteratur som du har men inte direkt visar upp för dina gäster?

– Om jag har några sådana är det kanske i så fall Carlos Castanedas böcker som har hängt med sedan tonåren. Drömmandets konst, som brukar ligga ligga skyhögt i pris på Bokbörsen, dök upp för 79 kronor och då köpte jag den direkt. Det skämmiga handlar om att jag inte har läst böckerna, jag bara köper hans böcker och samlar på dem. Jag kanske har läst max en eller två och här hemma hos mig finns ett antal på både engelska och svenska, det har bara blivit så, avslutar Ann-Louise.

Text och foto: Maths Jalhed

Artikeln är publicerad i Kulturimperiet nr 1 2019.